Randmeer Klasse Organisatie

Nico’s zeilmijmeringen

Geplaatst op 08-04-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Overbeeke

Terugblikken op de afgelopen winter en de Winterwedstrijden op Reeuwijk

Met cijfers en getallen kan je alle kanten uit. Je stopt ze in een model en zie: het ene na het andere record kan je melden. Na een kletsnatte februari volgde weer een droogste maand maart ooit.  De winter was een van de zachtste ooit en laat het nu juist op het eerste weekend van april bij de laatste winterwedstijd nog even lekker vriezen. De maartse lenteaankondiging had ons uit de zeilslaap gehaald en derhalve melden wij ons bij de Elfhoevenhaven.

Na een record aantal afgelaste wedstrijden in de afgelopen jaren, was en is het al snel weer als van ouds.  De drie kussen en omhelzingen waren nooit zo ingeburgerd bij de zeilers onderling. Het knuffelen tussen de boten onderling is meer ons ding. Zeker bij de benedenboei, waarbij het knuffelen niet altijd gewenst was en de ruimte dan ook geregeld aangeroepen werd. Daar bleef het bij en tijdens de lunch en borrel na afloop was het weer goed toeven in het clubhuis aan de Elfhoevenplas.

gedoe-bij-de-benedenboei-foto-pieter-lanser-bijgesnedenTerug naar de cijfers van de uitslagen van de winterwedstrijden op Reeuwijk. Deze waren goed gespreid over de deelnemers. Dat is een goed teken. Het laat zien dat er kansen zijn voor iedereen. Overall bezien heeft de Randmeerklasse een brede top. Een goed uitgangspunt voor startende / beginnende wedstrijdzeilers. Bedenk daarbij dat niet alleen de eerste plaats telt. Dat zou wat zijn. Dan hebben we na elke wedstrijd slechts één gelukkige deelnemende bemanning. Zelf waren we bv bij deze wedstrijden niet bij de top en dan vinden we ons terug bij andere prestaties tijdens de races.  Slecht gestart en toch netjes tweede en de helft van een volgende race op kop en dan in een knuffelsessie ten onder. Belangrijkste is dat er bij het opruimen van de boot het lekker-gevaren-gevoel overheerst en er weer zin in de volgende wedstrijd is.

 

 

Paashaaswedstrijden Reeuwijk 16/17 april.

En die komen er al snel aan. De afsluiting van het winterseizoen valt samen met de aankondiging van het voorjaar- en zomerseizoen. De boten konden blijven liggen voor de Paashaaswedstrijden, Kijkende naar de weermodellen dan ziet het er goed uit voor de Paashaas.     

Reeuwijk is een redelijk beschermde plas, waardoor het ook met meer wind nog goed te varen is.  Ben je na maanden thuis zitten, wandelen in het bos en op het strand eens toe aan wat echt ontspannends, schrijf dan in voor volgende weekend.

 

Voorjaarswedstrjiden Heeg 30 april en 1 mei

Twee weken na de Paashaas kun je alweer mooie wedstrijden varen. Traditioneel organiseert de WSHeeg dan de Voorjaarswedstrijden.

 

Training en NK Sprint

Half mei staat er een geheel nieuw evenement op het programma. In de wandelgangen of tussen de boten en op het water vernam ik geluiden dat een NK alleen voor de gearriveerde toppers zou zijn. Dat is een groot misverstand. Vorig jaar hebben we na de trainingsdag in september een officieus NK sprint gezeild. Daarbij kon iedereen direct goed meekomen. De onderlinge verschillen waren zeer gering. Korte baan en weinig boten in de race. Je kan profiteren van een goede start maar ook van een onderlinge strijd tussen twee andere, waarbij het gezegde ‘waar twee honden vechten om een been gaat de derde ermee heen’ veelvuldig voorkomt.  Wil je je verbeteren en wat meer uit je boot halen, én een leuk weekend hebben, kom dan naar de trainingsdag op Loosdrecht op zaterdag 14 mei en het sprintkampioenschap op 15 mei.