Training en Sprintwedstrijden én foto's

Geplaatst op 23-09-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Hans Groen

De gezellige en gastvrije WV Elfhoeven in Reeuwijk was tijdens het weekend van 18 en 19 september dé place to be met de Randmeer. Prachtig weer, instructie en theorie, en vooral zeilen: korte wedstrijden in een roulerende poule genaamd flight.
Dit verslag is van Hans Groen.

Voor het zover was kregen we zaterdagochtend eerst theorie en zeiltrim. De theorie werd duidelijk uitgelegd en voorzien van illustraties door Nico Overbeeke en meer vanuit de praktijk en ervaring benaderd door Auke de Jong.  Aansluitend werden de belangrijkste basismaten voor mast en zeiltrim nagemeten en zo mogelijk direct aangepast aan boord. Op het water werden onze verrichtingen gefilmd om later met elkaar te worden bekeken.

Zondag sprintwedstrijden, kortebaanwedstrijden met een ingekorte startcyclus van drie minuten. Er werd gevaren in drie flights (poules) van vijf boten waartussen de deelnemers onderling rouleerden.  Op deze manier werd er in een relatief klein roulerend veld gevaren en duurden de wedstrijden kort waardoor er veel starts gemaakt konden worden. Ondanks de ietwat zwakke wind zijn er negen starts gevaren door alle vijftien boten. Dit is een actievere manier van varen doordat er vaak wordt gestart en de boten relatief dicht bij elkaar blijven zeilen.

Alle deelnemers kunnen terugkijken op een fantastisch georganiseerd zeilweekend.

Wat mij betreft is deze manier van wedstrijdvaren een waardevolle toevoeging aan het ‘reguliere‘ programma.

De foto's van de training gemaakt door Bertel Kolthof staan online: klik hier