Winterwedstrijden Reeuwijk 2021/2022

Geplaatst op 07-04-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Chris ten Hoopen

Deze winter 2021/2022 zijn er slechts vier zondagen wedstrijden gevaren vanwege, juist corona (ik kan het woord niet meer uit mijn pen krijgen) en o.a. stormen waaronder Eunice die het land teisterden.

Op zondag 12 december werd de eerste wedstrijd gezeild. Het was heiig met een lopend windje. Het clubhuis was dicht, er kon alleen gezeild worden, geen koffie voor de wedstijd, geen biertje na de wedstrijd. Zonder dat alles is het winterzeilen als soep zonder zout. Ik kan me van die dag dan ook verder weinig herinneren.

Zondag op 27 februari stond er een straffe bries, maar met een zonnetje erbij en aan de hoge wal ziet het er al snel vriendelijk uit. Het startschip had grote moeite om aan het anker te blijven hangen, een tweede anker dan. Tja dan waait het toch wel pittig op de plas.

Het grootzeil van Tiemen Winkel kwam naar beneden, Bertel Kolthof gaf de pijp aan Maarten, Paul Knoop vond het na een eentje welletjes en zo waren er nog wat diehards die eieren voor hun geld kozen.

Op het voordewindse rak ging Ruud Heisterborg met zijn Laser over de kop. Wij met de rescue er naar toe. Geen Ruud te zien, ah gelukkig, daar zwemt hij achter zijn boot. Toch even schrikken.

Het viel niet mee om hem, met twee man, aan boord van de Gummiebeer te krijgen. Zo kon de drenkeling even op adem komen, om vervolgens het water weer in te gaan om zijn Laser overeind te trekken. Dat lukte snel, maar de schrik zat er wel in en met een weerbericht van toenemende wind besloten de wijze mannen van het comité de wedstrijden verder die middag af te blazen.

Wouter en Lukas waren de winnaars en er was een verrassende tweede: de 781 met Marten en Gwen. Paul Knoop ging er met de derde prijs vandoor.

De derde zondag, 20 maart stond er een lekker lopend windje met af en toe een zonnetje. Met zulk weer kunnen de meeste zeilers wel zeilen, hoewel? Verrassend was dat Wouter een van de potjes als een na laatste eindigde, Bertel met een etappezege aan de haal ging en Ben van den Hoorn in de middenmoot strijd leverde. Zo waren er nog wat uitslagen waar de bookmakers er faliekant naast zaten. Vier potjes en op tijd aan het bier en een prijsuitreiking zoals we dat zo gewend zijn bij GWV Elfhoeven. Gaan we weer zo langzamerhand weer naar het oude normaal? Enfin Tiemen en Gert Jan streken met de hoogste eer.

De laatste dag 3 april. Dit was een dag waar alles in zat, geen wind, veel wind, zon, hagel en kou, echt weer waarop de Ronde van Vlaanderen wordt verreden met Mathieu van der Poel als winnaar, maar dit terzijde.

De eerste wedstrijd begon rustig, vervolgens joeg er een bui over het meer met uitschieters naar 5 Bft , draaide de wind zodat de boeien eruit, erin en er weer uit moesten worden gehaald om er toch maar een kruisrak in te krijgen. Vervolgens kakte de wind er helemaal uit en dreven de boten langzaam richting laatste boei en clubhuis.

De middag wederom draaiende winden zodat, hoewel dit eigenlijk niet is toegestaan, we de bovenwindse boei tijdens de wedstrijd versleepten, zodat er kon worden gekruist. Voor de zeilers een extra dimensie, waar ligt de bovenboei? Welnu, zoals de vrije vogel uit de Fabeltjeskrant ons al voorhield: de vreugde van het zoeken is de blijheid van het vinden.

De prijsuitreiking

De ijsbeer Knut ging weer mee met Wouter van der Gronden en Lukas van der Heeden (1030), op de hielen gezeten door Tiemen Winkel en bemaning Gert Jan (219) en als derde Gwen de Vries en Marten Pothoven (781)

Wouter had voor de organisatoren een doosje chocolade Merci, dat had natuurlijk niet gehoeven, maar werd zeer gewaardeerd.

Een winterseizoen waarin weinig gezeild kon worden, niet geschaatst en de grijze wintermaanden langzaam voorbij schoven. Bij GWV Elfhoeven hebben we er nog wat van weten te maken. Hopelijk ziet de zomer er een stuk beter uit.

Door Chris ten Hoopen

 

Einduitslag Randmeer winterwedstrijden 2021/2022 GWV Elfhoeven

1  1030 Wouter van der Gronden
2   219  Tiemen Winkel 
3   781  Gwen de Vries
4   350 Bertel Kolthof
5  1100 Paul Knoop
6   463 Dennis Bos
7  1111 Jantine
8  1020 Gijs Knipscheer
9  1069 Ben van den Hoorn
10  1026 Nico Overbeeke
11  1115 Joost Höcker
12   944 Anton van der Elst
13  1057 Jan Willem Janse

Niet alle deelnemers hebben aan alle wedstrijddagen deelgenomen.