Randmeer Klasse Organisatie

Zoomcafé over de kunst van het klussen aan de Randmeer

Geplaatst op 03-11-2022  -  Categorie: Algemeen

De kunst van het klussen aan de Randmeer.

 

pp1

Die kunst verstaat Hans van Gent als geen ander, reden om hem uit te nodigen voor het vijfde RKO zoomcafé, op woensdag 2 november. 24 leden schuiven aan om weetjes en tips uit te wisselen.

pp2

Na een voorstelrondje beschrijft Hans hoe het klussen aanpakt en hoe hij zijn boot heeft opgeknapt. Veel info haalt hij van de RKO site, o.a. over de renovatie van RM19, van filmpjes op YouTube, en van de ervaringen van anderen, de Klusappers dus.

pp4

Antifouling en epoxy
Deze avond gaat het allereerst over antifouling en epoxy, met als motto: “glad is snelheid”. Er is eea in de handel, met voors en tegens. Het mooiste is uiteraard als je je boot uit het water kunt halen, op een hefbox of trailer dus. Dan kun je volstaan met goede lak. Besproken worden typen antifouling en epoxy producten.

pp5

Repareren gelcoat
Vervolgens bespreekt Hans het repareren van beschadigingen aan de gelcoat. Geen eenvoudige klus. Als je daaraan wil beginnen moet je je wel realiseren dat jij elk krasje en putje aan je boot ziet, waar de buitenstaander alleen maar een mooie boot ziet. Dé truc voor netjes bijwerken van de gelcoat waarmee Hans zich bedient is de ‘truc met het tapeje’. Gelcoat wordt keihard, waardoor het als het iets te dik is opgebracht nagenoeg niet meer mogelijk is om het netjes weg te schuren. Met een tapeje is het mogelijk een heel dun laagje aan te brengen, en daarna schuren maar, met steeds fijner schuurpapier uit je schuurpapiersetje en uiteindelijk met polijstpasta. Pas wel op voor ‘ellebogenstoom’ (een soort tennisarm…).

Antislip opknappen
Ook gaat het uitgebreid over het schilderen of opknappen van je antislipverf op je dek en in de kuip. Schilderen met verf met zand vermengd is een optie, maar je moet wel héél goed roeren, want als het te ruw wordt dan gaat 'met twee keer zeilen je broek eraan’. Eerst maar eens goed schoonmaken. Via de klusapp worden Jiff en Dasty geopperd. En mocht je toch willen verven, bedenk dan dat het antislippende vermogen minder wordt door het vollopen van de groeven. Heel dun opbrengen dus!

pp6

Dyneema
Tenslotte vertelt Hans over het splitsen van Dyneema lijntjes. Je kunt er de leukste dingen mee maken: oogsplits, soft-shackle / apenkloot, loops, spischoot verjongen, voorlooplijntjes.  En Dyneema is supersterk: 4 mm dyneema kan al 1600 kg tillen. Zie de instructiefilmpjes van de Lijnenspecialist op Youtube: https://www.lijnenspecialist.nl/splitsen/instructiefilms-splitsen

Het opknappen van de TOF
Meer over de klusskills van van Gent is te lezen in het Jaarboek van 2020, waarin hij beschrijft hoe hij RM77 heeft gekocht en opgeknapt. Met deze boot, de TOF, vaart hij nu wedstrijden op de Nederlek, en dat beschrijft hij in het Jaarboek 2022, dat rond de kerst verschijnt.

Lid worden van de Appgroep van Randmeerklussers
Je kunt je aanmelden voor de appgroep van Randmeerklussers via de afgeschermde (leden) pagina’s op de website. Ook kun je daar vinden wat de afgelopen twee jaar zoal besproken is in de appgroep, en uiteraard Hans van Gent of andere klussers om advies vragen als je er zelf niet meer uitkomt.