Winterwedstrijd Elfhoeven zondag 22 januari 2023

Geplaatst op 23-01-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wouter van der Gronden

Na het gebruikelijke startsein voor de inschrijving van de winterwedstrijd door Chris ten Hoopen op vrijdagmiddag in de Whats App groep ‘Winterzeilers Reeuwijk’ komen de reacties los! De een zit in The Caribbean, anderen zijn Wintersporten, maar weer anderen zijn net weer op tijd terug van hun Oostenrijkse vakantie (wat hebben we toch een leven…) en die schrijven zich direct in op de Elfhoeven website.

black-jack-winterwedstrijden-2023-01-22-verkleindZondagochtend melden de echte stoere zeilers zich weer, zowel vrouwen als mannen, vroeg op de vereniging. Wel moeten de meeste zeilers eerst met een lach de wintervorst van het dek verwijderen.
Pieter Lanser is wedstrijdleider en een aantal vrijwilligers vergezellen hem. Het is koud, zo rond het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur valt mee: in de ochtend door de geringe wind en in de middag door het lekkere zonnetje.

De formule is zoals altijd heel aangenaam, niet te vroeg de eerste start (11 uur), twee wedstrijdjes vóór de lunch, een gezellige lunch op de wal, twee wedstrijdjes na de lunch, uiterlijk 15 uur weer terug op de wal, borrelen en ca 16 uur prijsuitreiking. Een heerlijke zondagbesteding!

Naast zes Randmeren varen ook weer twee houten Valken mee, de nodige PolyValken en ’s middags nog een Laser. Ook is de jeugd van Elfhoeven aan het trainen. Kortom een gezellige drukte!

De wedstrijden verlopen volgens het boekje. De pin-end meestal, niet altijd, ietsje gunstiger, de wind in de ochtend is vrij stabiel NNO 15 graden.

Wouter (1030) raakt bij de eerste wedstrijd de spreader en moet dus een rondje draaien. Een mooie gelegenheid voor een aantal boten om de koppositie over te nemen. Zo wisselt de rangorde toch gemakkelijk steeds bij elke wedstrijd. Soms is er aan de westelijke zijde meer winst te behalen, soms aan de oostelijke zijde.

Alle zeilers proberen zo min mogelijk fouten te maken. Maar toch zijn er nog regelmatig zandlopers te zien, valt er nog iemand bijna overboord, en zijn er discussies over voorrang bij de boeien, heeft een boot over bakboord voorrang bij de beneden boei?, hoe zat het ook al weer. De 1030 probeert de laatste wedstrijd bij het startschip te starten. Dat valt verkeerd uit en dat blijkt later niet meer goed te maken.

De definitieve uitslag is niet helemaal duidelijk. Bij de Black Jack staat twee keer DSQ, maar dat begrijpen zij niet helemaal. Wel is al duidelijk dat de zeilers die de minste fouten maakten, weer hebben gewonnen. Zoals altijd…

In afwachting van de definitieve uitslag, alvast weer dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!
Tot over twee weken: 5 februari. Als je twijfelt of je stoer bent, kom dan gewoon, het is altijd mooier dan je vooraf kunt voorspellen ?

Omdat het meer om de lol van het meedoen gaat dan om de knikkers plaatsen we de uitslag maar niet. Er is ook eigenlijk geen touw aan vast te knopen, zie: Elfhoevensite

Team 1030