Randmeer Klasse Organisatie

Verslag van een mooi weekend Marker Wadden

Geplaatst op 05-07-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Debets

wadden-1wadden-8Met als thuishaven Alem, een dorpje gelegen aan de Maas, zeilen we door het jaar heen op de rivier en de vele rivierarmen en plassen die ermee in verbinding staan. Mooi zeilwater, maar het blijft altijd opletten op binnenvaart en vlagerige wind en we moeten nogal eens overstag. Hoe mooi om eens keer wat groter zeilwater op te gaan, wat langere rakken te kunnen maken en een mooie bestemming in het vooruitzicht te hebben?

In het jaarboek lees ik over tochten met de Randmeer op het wad en naar de Markerwadden en over oversteekjes op het IJsselmeer. Het iets ruimere sop lonkt, maar concrete plannen zijn er nog niet. Tot de RKO-nieuwsbrief op mijn digitale deurmat valt. Een toertocht naar de Markerwadden!! Alles valt samen: stukje traileren, varen op ruim water, een bijzondere bestemming, natuur, kamperen, gezelligheid. Kortom de Randmeer gebruiken waarvoor hij is gemaakt!!

 

 

 

 

wadden-2wadden-3De voorbereiding

Afgelopen zomer toerde ik met mijn zoon door de Biesbosch, waar bleek dat de waterdichtheid van onze dektent steeds meer te wensen overliet. Niet echt handig als je je vrouw wilt verleiden mee te gaan kamperen op de Markerwadden. Gelukkig bracht Marktplaats oplossing in de vorm van een nagenoeg nieuwe tent. In de winter mijn marifoondiploma gehaald en een handheld marifoon aangeschaft. Veilig met alle beroepsvaart op de rivier, maar ook een fijn idee met het Markermeer in het vooruitzicht. Mijn anker werd deze winter voorzien van een lijn van dertig meter. De plassen waarop we varen zijn door zandwinning vaak zo diep dat ons anker nogal eens lag te krabben. Die dertig meter zal ook vast wel voldoende zijn voor het Markermeer. En tot slot kreeg de trailer deze winter een grote beurt, kortom we waren klaar voor vertrek.

Op naar Lelystad

Zaterdag om acht uur zetten we koers naar de Bataviahaven in Lelystad. De vooruitzichten waren goed: westenwind kracht 3 Bft. De berichtjes in de appgroep waren positief, niets stond een mooi weekend in de weg. Aangekomen bij de helling druppelde de ene na de andere Randmeer binnen. Na een gezamenlijke blik over het Markermeer, een laatste check van weer, wind en golfhoogte, volgde een palaver met het definitieve besluit. We gaan ervoor!

Het water op

In no time stonden de masten omhoog, werd proviand aan boord getild en rolde de ene na de andere trailer de helling af. Om 13:00 uur varen we op de motor de Bataviahaven uit. Even oppassen voor de beroepsvaart uit de Houtribsluizen, maar het is gelukkig rustig. We hebben alle tijd en ruimte om in de luwte van de strekdam de zeilen te hijsen en koers te zetten naar de Markerwadden!

Het weer is heerlijk. De zon schijnt volop. De wind blaast ons op een mooie aandewindse koers met een constante kracht 3 Bft in anderhalf uur naar de Markerwadden.

In de haven van de Markerwadden geldt vol is vol, dus hoe lekker het weer ook is, bij aankomst varen we direct de haven binnen. Daar worden we door een vriendelijke havenmeester begroet en krijgen we mooie plekken toebedeeld aan weerszijden van steiger.

wadden-4wadden-5Op het eiland 

Op het eiland worden we beloond met een borreltje van de RKO op het terras van het paviljoen. We zwemmen wat en verkennen alvast een stukje eiland. De volledige rondwandeling bewaren we tot zondagochtend.  Terug bij de boten komt er een diversiteit aan brandertjes te voorschijn inclusief een heuse barbecue. In de kortste tijd wordt er gebakken en gekookt dat het een lieve lust is. Niks beter dan zo’n eenvoudig bereide maar oh zo lekkere maaltijd na een actieve buitendag! Na het eten nog een gezellige steigerborrel en dan zoekt iedereen zijn kooi op.

 

 

 

wadden-6Markermeer smaakt naar meer

Zondagochtend staan we op tijd op. Nog voordat de eerste dagjesmensen arriveren maken we een volledige rondwandeling over het eiland. Wat een ervaring. Je komt werkelijk ogen tekort voor alle vogels, vissen en geluiden. Hoe is het mogelijk dat de natuur zich zo snel heeft ontwikkeld in dit nog maar onlangs opgespoten gebied.

Terug bij de boten is het klaar voor vertrek. We besluiten het eiland met de klok mee te ronden. De wind komt nog steeds uit het westen met een kracht drie en af en toe wat vlagen vier. De ronding verloopt  zo voorspoedig dat we besluiten door te varen naar de zuidelijke ingang van het Oostvaardersdiep. De wind is aangetrokken tot een kracht vier met vlagen vijf, maar inmiddels is met de wind ook het vertrouwen toegenomen en het voelt heerlijk om met zo’n groep Randmeren op te varen. Eénmaal het Oostvaardersdiep ingevaren zitten we in de luwte van de strekdam en neemt de golfhoogte af. Met een lekkere ruime wind varen we het laatste stuk naar Bataviahaven.

In de haven tuigen we af, traileren we de boten de helling op en nemen we afscheid. Heel bijzonder. Geen van de bemanningen kende elkaar vooraf, maar het weekend verliep in een enorm goede sfeer en op een zo’n vanzelfsprekende manier dat het lijkt alsof we dit soort tochtjes al jaren samen doen. Mathijs en Charles, bedankt voor jullie initiatief, bedankt voor jullie voorbereiding en de keuze voor dit weekend dat uiteindelijk wind- en zonovergoten bleek te zijn. Terugrijdend naar huis genieten we na en weten we één ding zeker: het Markermeer smaakt naar meer!!

Nico Debets