Voorjaarswedstrijden Heeg 2023

Geplaatst op 08-05-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Servio Notermans

Wat is er nou mooier dan met schitterend weer te gaan wedstrijdzeilen met familie of vrienden? Nou, precies dat deden wij tijdens een prachtig weekend in Heeg, waar we tijdens het weekend van 29/30 april te gast waren bij de Watersport Vereniging Heeg WSH. De Olympiajollen, Spanker, Efsix, Randmeer en G2 hadden zich ingeschreven voor dit evenement. De RM waren er met 4 inschrijvingen. 

startschip-heegZaterdag dag 1, 1e wedstrijd

Na een goede start waren we nog wat gedesoriënteerd en was het even zoeken naar de boeien. Hoe zat die baan ook alweer in elkaar? We zeilden een trapezium. Met de spinnaker was het ook nog even inkomen voordat dit goed liep. In het kruisrak werd het een soort stuivertje wisselen tussen de RM 895 en de RM 1076, waarna het laatste kruisrak winnend afgesloten werd door de RM 895.

2e wedstrijd

Na een heerlijke lunch, van mosterdsoep met spekjes verzorgd door de dames van de WSH, gingen we weer het water op met een licht windje en veel zon. De RM 895 rondde als eerste de bovenboei, nek aan nek met de RM 1076. Beide beheersten de spinnaker nu beter dan de eerste keer. Wederom een wisseling voorin en een strijd in het spinnakerrak tot aan de benedenboei, met daarna een spannende finish in het voordeel van RM 895. Met de zeer lichte wind werden we telkens voorbijgestreefd door de G2, die dan toch nog wel heel hard gaan. Het was mooi om te zien.

3e wedstrijd

Een wereldstart van de RM 923. Waar twee honden vechten om een been.., daar won de RM923 het eerste kruisrak. De RM 895 en de RM 1076 waren te veel met elkaar bezig met match racen. De wind wakkerde iets aan van 3Bft naar vlagen van een kleine 4Bft, dus moesten we twee rondjes varen. Problemen met de spinnaker in het voordewindse rak. De RM 923, in feeststemming, had zijn vlag nog op de helmstok en werd door een O-jol gesommeerd het wedstrijdveld te verlaten. Maar met een “wij varen ook wedstrijd” snoerden zij hem de mond. De RM 895 sloot ook deze als eerste af gevolgd door de RM 1076 en RM 923.
Na de eerste dag konden wij concluderen dat bij de eerste twee wedstrijden de banen er perfect in lagen. Bij de derde wedstrijd werd dit lastiger voor het comité doordat de wind draaide van noord naar meer westelijke richting. Verder had de RM 895 wat problemen met een vastgelopen zwaard, wat gelukkig met support van de Jachtwerf Heeg en Frans-Jan kon worden verholpen. 

Zondag dag 2, 4e wedstrijd

Weer een goede bakboord start voor de RM 1076, met een indringstart van de RM 895 die ook nog de boei raakte, dus een rondje maken en opnieuw starten. Goed uitgezeild van de RM 1076 die nu als eerste over de finish ging met de RM 895 als tweede en de RM 923, die de gehele serie zonder spi voer, als derde.

5e wedstrijd

Het werd weer een wedstrijdje match racen tussen de RM 895 en de RM 1076, met de RM 1076 als eerste bij de bovenboei. In het laatste kruisrak koos de RM 895 nu de stuurboord kant en eindigde zo als eerste met de RM 1076 vlak daar achter.

6e wedstrijd

Tijdens de laatste start werden de winddraaiingen zo groot dat er eigenlijk geen normale wedstrijd gevaren kon worden. Het comité antwoordde hierop met een sterk verkorte baan. Deze wedstrijd kon de RM 1076 op zijn naam schrijven.

De uitslagen

Nr          deelnemers                                                   pts         1            2            3               4            5            6
1 895     Servio Notermans, Catharina Notermans     6,0         1            1            1               (2)          1            2
2 1076   Gerard, Jelle en Tim den Hoedt                    8,0         (2)          2            2               1            2            1
3 923     Jochem Kempkes, Marcel Ever                    17,0       3            3            3               3            (dns)      dns
4 1083   John Leewis, Paul Stijnman                          25,0       (dns)      dns         dns               dns         dns        dns

Afsluitend kunnen we zeggen dat het een geweldig leuk evenement was met schitterend weer, met wederom een goede organisatie van de WSH en tevens ondersteuning van Jachtwerf Heeg.

Er is plaats voor meer enthousiaste Randmeerzeilers! Er zijn genoeg Randmeren in Friesland. Dus kom de volgende keer gerust naar de Randmeerhoofstad Heeg en doe mee.
We hebben genoten van het weer en de leuke prijsuitreiking in het Sylhus, met dank aan de RKO voor de speciale editie Berenburg.

 

RM 895 Servio Notermans