voorjaarswedstrijden Heeg

Geplaatst op 15-05-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Ralph Wijbenga

voorjaarswedstrijd-heeg

Out with a bang in Heeg!!

 

In het weekend van 27 en 28 april organiseerde de Watersportvereniging van Heeg de traditionele voorjaarswedstrijden.

De deelname van de Randmeren was beperkt tot drie boten. Omdat we wel wat oefening konden gebruiken na een lange winter niet gezeild te hebben, besloten we toch te gaan om meters te maken.

Het werd een soort lange matchrace wedstrijd tegen Servio die deze winter eigenaar is geworden van een splinternieuwe Randmeer (1157). Ook hij gebruikte deze dagen om de boot te leren kennen. In dit weekend hebben we ook kennis gemaakt met de familie Van den Heuvel. Na 20 wedstrijdloze jaren was dit hun eerste wedstrijd weer. In de 681 hadden we wat betreft bootleeftijd er weer een generatiegenoot bij.

Zaterdag waren de omstandigheden perfect. Windkrachtje 3-4 dus weer heerlijk inkomen. Aan ruimte geen gebrek op de startlijn, want die was neergelegd voor 25 O-Jollen.

We hebben drie wedstrijden gezeild. Eéntje voor de lunch en twee erna.

Met drie boten zijn er niet heel veel wisselingen in de volgorde. Wij hadden de luxe om voorop te mogen varen en de slagen lekker uit te kiezen en aan het eind van de dag hadden we weer het idee dat we de boot weer lekker onder controle hadden. Servio voer drie keer naar de tweede plaats en daarachter de familie Van der Heuvel die drie keer derde werd. Toch leuk zo allemaal op het ereschavot.

Zondag werd er een bulk met wind voorspeld, maar om half 10 voeren we de haven uit en konden heerlijk relaxt naar de start zeilen. De 681 wachtte deze voorspellingen niet af en zijn aan de wal gebleven. Best verstandig…

De start zelf en het eerste kruisrak liepen uitermate gemoedelijk. Toen gingen de windsluizen open en liep de wedstrijd uit op een gevecht tegen de elementen. Een knoop in de spinakerval bij de onderton zorgde ervoor dat we aan een inhaalrace konden beginnen. Met een surplus van zo’n 40 kilo in de trapeze lukte dit prima, totdat we in het halve winds rak een klap hoorden en de mast gevaarlijk begon te bewegen op een manier die we niet herkenden.
Omdat we de zeilen gelijk vierden en streken, bleef de mast staan. Later bleek dat twee schroeven van de zaling uit de mast waren geknapt.
Servio en dochter wisten de 1157 in vlagen van dik in de windkracht 7 knap naar de finish te zeilen en scoorden daardoor een 1e plekje.

Door de uitslagen van zaterdag gingen Piet en ik er toch met de hoofdprijs vandoor. Een door Servio aangeschafte heerlijke fles Nebbiolo. Super geregeld!!

Hopelijk kunnen we volgend jaar weer meer deelnemers verwelkomen, want met 3 wedstrijden op een dag is het een heerlijk evenement.

 

Ralph (Apekop, 673)