Vijftiende op het NK

Geplaatst op 05-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: John Leewis

dsc-2522Afgelopen NK hebben wij, Paul Stijnman en ik, meegedaan met het NK. Hieronder een impressie hoe wij dit beleefd hebben.
Het NK begint eigenlijk al een week eerder, want dan begin je met het inschatten van het te verwachten weer. Waar dan nog een windkrachtje vier wordt beloofd gaat dit in rook op als het weekeind dichterbij komt. Zoals meestal arriveren wij de avond voor de eerste wedstrijddag al op de haven en laten we de boot te water. Dit om de hectiek te vermijden zodat wij ons kunnen ontspannen voor de wedstrijd. Want los van het wedstrijdzeilen is zo’n weekend voor ons ook een uitje.

 

 

 

Dag 1, vrijdag
De vrijdag, de eerste wedstrijddag, hebben we meer dan genoeg tijd want de eerste wedstrijd staat gepland om 13:00 uur. Ondanks dat er relatief weinig wind is lukt het de wedstrijdcommissie een baan uit teleggen en ons een wedstrijd te laten varen, ook al wordt deze afgekort.

dsc-2461Dag 2, zaterdag
Zaterdag begint met uitstel, wat ons voldoende tijd geeft om te socializen, naar andere boten te kijken en over trim te praten. Zelf heb ik het idee dat wij mogelijk de mast te rechtop hebben staan. Niet dat de boot leigierig is, maar omdat ik veel terugslag heb in het grootzeil en de hoogte niet haal van de boten om ons heen. Nadat wij onze maststand hebben vergeleken met die van de 1101 (Frans Sas) is het duidelijk: de mast moet verder naar achteren.

Rond 12:00 uur krijgen we het bericht dat er om 13:00 uur gestart zal worden. En inderdaad, er komt een mooi lopend windje opzetten en we kunnen dus racen. Onze starts zijn niet al te best, op één na dan, die is briljant. Wij willen starten bij de pin, echter wij niet alleen, en door de drukte heb ik het gevoel dat ik al over de startlijn ben. Dus na het startsein verwacht ik nog een sein, maar die komt niet, dus varen we verder. Vervolgens draait de wind waardoor wij en de rest afvallen. Met een mooie rolltack, lukt niet altijd, vertrekken wij voor het veld langs. Als derde ronden we de bovenboei, maar helaas kunnen we dit niet volhouden. Toch finishen we op een mooie zesde plek.

Terugkijkend vond ik de omstandigheden best lastig, vooral het voor de wind zeilen, het was voortdurend zoeken naar de beste koers. We hebben toch mooi zes wedstrijden kunnen varen, waardoor het in iedere geval een geldig NK is. Na aankomst in de haven hebben wij toch maar even de mast iets verder achterover gezet.

dsc-2479

Dag 3, zondag
Zondag aangekomen in het clubhuis is het even schrikken. Er staat namelijk een whiteboard met een rij zeilnummers met achter ons zeilnummer een DNC. Huh, we hebben toch alle wedstrijden gevaren? Na verdere inspectie blijkt het gelukkig om de uitslagen van de sjoelwedstrijd van de avond ervoor te zijn.

Helaas, deze zondag is er nauwelijks wind en het ziet er ook niet naar uit dat er wind zal komen. De wedstrijdcommissie, die het eerst nog even aanziet, komt rond 12:00 uur met de verlossende mededeling dat er niet meer gevaren zal worden en dat de prijsuitreiking kan beginnen. En wij, wij zijn vijftiende geworden.

Al met al hebben wij weer een leuk weekend gehad.

Paul Stijnman en John Leewis, Randmeer 1083

 

De foto's zijn gemaakt door Lidewij van der Gronden