Van NK Heeg in Sprint naar Reeuwijk op 19 september

Geplaatst op 07-09-2021  -  Categorie: Algemeen

Zo is er maanden niets te melden van het zeilfront en dan in de nazomer gebeurt er zoveel moois.
Een NK zonder één algemene terugroep, geen uitstel vanwege weersomstandigheden, én met een uitgesproken winnaar met een reeks eentjes. Dat alleen al waren we niet gewend de laatste jaren. De ‘Only Time Will Tell’, de RM1030 van Wouter van der Gronden en Lukas van der Heeden, zal ons daar later meer over vertellen. Dan vanuit hun eigen kijk op het NK. In dit bericht een blik vanuit het veld.

 

Inschrijving voor trainingsweekend geopend
Allereerst de mededeling dat de inschrijvingen voor de trainingsdag op 18 september en de Sprintwedstrijden op 19 september op de RKO-site geopend zijn. Details volgen in een aansluitend bericht.

 

Verslag NK 3, 4 en 5 september 2021
Terug naar het NK. Door alle virusontwikkelingen in 2020 kon dat niet doorgaan, maar gelukkig wel - in aangepaste vorm - dit jaar. Het tweede algemene evenement waar de Randmeren aan de start konden komen in de afgelopen twee jaar (naast de alternatieve Sneekweek in augustus). De vraag of daarmede een NK als afspiegeling en afsluiting van het jaar een juist beeld geeft blijft een open vraag. Wouter en Lukas hebben in 2021 van begin af aan laten zien dat zij met recht aanspraak maken op deze titel. Ook zij hadden dit jaar een beperkt wedstrijdprogramma. Door elkaar onderling op te zoeken tijdens de wekelijkse wedstrijden kun je wel degelijk scherp worden en blijven.

Direct na de eerste twee wedstrijden op de eerste wedstrijddag onderscheidden zich twee teams van de rest. Heegenaar Auke de Jong, samen met zijn weer opgetrommelde oud-bemanningsleden, Folkert en Evelien, kent de plas met al zijn grillen natuurlijk op z'n best. Wat kon onze Braassemmer windfluisteraar Lukas daar tegenover zetten? Genoeg natuurlijk, dat bleek, maar nog niet direct de eerste dag. Toen was het nog de 670 van de Jong c.s. die aan kop stond. De tweede dag met dezelfde wind gaf een gelijke stand aan tussen de 970 en 1030 van Van der Gronden. Met vier verzamelde eentjes voerde de 1030 de lijst aan. Het spel was niet alleen tussen deze twee op de wagen. Was het Max in Zandvoort die alle aandacht van supporters opeiste, in Heeg was het Max van de vier eentjes in het zeil die met Jantine en Machteld de aandacht van het veld op zich gericht wist. Met een steeds betere score en een eerste 1 op een NK eindigde deze familieboot op een prachtige zesde plek. Of daar nog een aanmoedigingsprijs over heen zal komen wordt tijdens de jaarvergadering duidelijk.

De beide koplopers dineerden na een lange dag gebroederlijk in de restaurant De Watersport. Het werd een gezellige avond met bier, wijn en wijze lessen. De nieuwe aanwas zorgt ook weer voor een aanvullend begrippenarsenaal. Zonder de kennis van Up en Downwijd, Squaring en Reaching, raak je snel verward in de termenbrei. De bemanning van de 670 kwam nog even polshoogte nemen of de stuurman niet al te veel op zou gaan in de gezelligheid van De Watersport. Of het effect heeft gehad, zou je uit de ontwikkelingen van de derde dag kunnen opmaken. De 1101 van Frans Sas met bemanning Steven de Vries, raakte op de slotdag verder op dreef. Frans was goed in zijn Sas en maakte er nog een spannende dag van. Met twee van de drie eerste plekken op de derde dag stegen zij van 3 naar 2 in het eindklassement. Wat is er dan nog leuker dan spelen op het water met je vriendjes op een prachtige nazomerdag in Heeg? (citaat Frans Sas)

Per saldo kunnen we dat allen beamen. De kaarten waren geschud voor de laatste dag. Er bleef wel spanning en afsluiten met winst of een goede notering in een race geeft aan het weekend extra voldoening. Jeroen en Ben kwamen ook nog uit de Kooi en zo zagen we de 1069 op de laatste dag ook weer goed voorin. De broers Schiet schoten ook nog eenmaal raak op de laatste dag en kwamen dankzij hun eerste plek op de afsluitende dag op een keurige vierde plaats terecht.

Op het startschot van de race in Zandvoort, waar zo velen naar uit hebben gekeken, konden wij gezamenlijk de kampioenen in het water jonassen. En zo wisten en vonden wij het allen terecht dat Only Time Will Tell de droom werd die uitkwam voor Wouter en Lukas.

rp.[antispam].@rko.nl