Trainen en Sprinten in Grou op 13 en 14 mei

Geplaatst op 18-05-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Diederik Leusink

Wat een ervaring!

Het aan het Pikmeer gelegen Marit Bouwmeester Zeilcentrum in het sfeervolle Grou vormt de locatie waar gastheren Ralph Wijbenga en Piet Hogewerf (673) de nodige Randmeerzeilers vanaf vrijdag einde middag welkom heten voor een weekend trainen en sprinten.

Voor een vlotte communicatie heeft Ralph een week voor aanvang een appgroep aangemaakt waarmee hij de wensen inventariseert voor de training en de lunches en  informatie verstrekt over de boot te water laten en de ligplaatsen.
Zo krijgen we ook enkele dagen voor aanvang van het zeilweekend te horen dat spinakeren de hoofdmoot van de trainingsdag zal zijn en dat we dit in twee groepen gaan trainen: de basisgroep en de gevorderdengroep.
Als een ware havenmeester legt Ralph bij aankomst op vrijdag en op zaterdagochtend vroeg vervolgens nog eens uit waar auto en trailer geparkeerd kunnen worden en hij helpt bij de tewaterlating van de boten.
Een geweldige ontvangst en servicing!

Zaterdag: trainen

1081-00000150-photo-2023-05-14-19-17-38Voor Robert en mij is alles nieuw. We gaan voor het eerst trainen en wedstrijdzeilen in onze Randmeer en ook voor het eerst varen we samen. Dat dit niemand zal zijn ontgaan, geloven we graag. Toch voelen we ons direct thuis in de groep en haken we vrolijk aan.

Bij de briefing op zaterdagochtend maakt Ralph de groepsindeling bekend. De basisgroep wordt getraind door Piet en Ralph neemt de gevorderden onder zijn hoede. Beide groepen spreken vervolgens nog even kort de oefeningen door met hun trainer, waarna we het water opgaan.
En wat een fantastisch weer hebben we zaterdag!!! Zon, stralend blauwe lucht en wind (3 Bft met af en toe een vlaagje 4 Bft), mooier kan niet.
Na een ochtend van veel korte rakken en dus intensief spinakeren, is het relaxed lunchen aan de wal. Alles staat voor ons klaar.
Aansluitend geeft Piet zijn groep te kennen dat hij bij de voortzetting van de training die middag met iedereen een rondje mee zal varen. Voor Robert en mij een verademing, de spinaker staat er dankzij Piet fantastisch bij!


uitslag-zaterdagZoals ook is afgesproken, wordt de middagtraining afgesloten met vier kleine wedstrijdjes. Beide groepen zijn hiervoor samengevoegd en zo ontstaat een mooi veld van 11 Randmeren. Het startschip van Watersportvereniging Frisia met wedstrijdcommissie ligt voor ons klaar. En het gaat er heel serieus aan toe, getuige ook de valse starts die worden gemaakt en wat gedoe dat wij later aan de wal menen te beluisteren over een protest.
De uitslagen ontvangen we keurig via de app.
De prachtige en uitstekende trainingsdag wordt natuurlijk afgesloten met een prettig drankje met daarbij bitterballen van de RKO en terechte woorden van dank en waardering voor Ralph en Piet! Zij hebben iedereen een mooie en leerzame dag bezorgd.

 

 

 

Zondag: sprintwedstrijden

Op zondagochtend is het vroeg aantreden voor de eerste start van de Sprintwedstrijden, die al om 10.00 uur is. Wederom via de app hebben Piet en Ralph ons allen de avond ervoor na vragen hierover nog maar eens geïnformeerd over de wedstrijdbepalingen, baan en groepsindelingen per wedstrijd. Voor Robert en mij uiteraard ook weer een nieuw fenomeen, dit sprinten. Maar met de training van de dag ervoor en het volledig uitgeschreven startschema aan boord kijken we er naar uit.
Er zijn nu twee boten bijgekomen en niet de minsten naar we ook al uit eerdere verslagen hadden begrepen, namelijk de 1026 van Nico Overbeeke en uiteraard de boot van Ralph en Piet, RM 673.
acrobatiek-van-team-rm-1026-foto-servio-notermansNico en zijn bemanning presenteren zich bij het optuigen al direct met een staaltje acrobatiek als de grootzeilval onbereikbaar een stuk boven de zalingen hangt. Toch handig als je zo groot bent en sterke schouders hebt….

Er is deze zondagochtend met 2 à 3 Bft iets minder wind en de dag begint met een wat grijzere en frissere lucht. Maar schitterend zeilweer is en blijft het die ochtend. Voor de lunch worden zes wedstrijden gevaren, één meer dan gepland, omdat verwacht wordt dat de wind ’s middags zal wegvallen.

De wedstrijdcommissie van de KWV Frisia, die de Sprintwedstrijden heeft georganiseerd, had het goed ingeschat met de extra zesde wedstrijd in de ochtend, want na de wederom goed verzorgde lunch kunnen  met moeite nog maar twee wedstrijden worden gevaren. De wind is zo goed als weggevallen, de zon brandt stevig en het is dobberen op het Pikmeer. Dus na in totaal acht wedstrijden varen we rond halfvier terug naar de haven en gaan de boten weer uit het water.

Tsja, wat kunnen Robert en ik zeggen over onze prestaties tijdens de wedstrijden? We hadden het niet altijd even makkelijk in het veld en toen we een spinakerschoot verloren viel voor ons het onderdeel spinakeren dus helaas in het water. Maar starten en een zo goed mogelijk eerste en laatste rak varen was en bleef in het voor ons sterke veld waar sportief en heel professioneel werd gevaren, een leuke uitdaging!

De zondag wordt natuurlijk afgesloten met de prijsuitreiking (Proficiat Fred, Jolanda en Annekrijn!!!!) en woorden van dank aan de KWV Frisia.

Robert en ik kijken terug op een geweldige ervaring en hele leuke kennismaking met de Randmeerklasse. Dank jullie allen hiervoor en in het bijzonder dank aan Ralph en Piet!!
Wat wij van hen aan wijsheid meenemen: we moeten zeker ook hard aan de slag met de spinaker, “want al vaar je een nog zo goed kruisrak, als je niet kunt spinakeren, ben je zo weer weg…..!”
We krijgen het druk, maar we hebben wel de smaak te pakken!

 

Robert en Diederik
RM 1081 (De Leus)