Pure Promotie voor de Sprint

Geplaatst op 20-09-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: PR  -  Bron: Bertel Kolthof

Sprintwedstrijden en training groot succes
Verslag Nico Overbeeke / rp.[antispam].@rko.nl

In het weekend van 18 en 19 september vonden op Reeuwijk bij de vereniging Elfhoeven bij prachtig weer de langverwachte najaarstraining en Sprintwedstrijden plaats. De opkomst was boven verwachting: 7 boten bij de training en 14 boten bij de Sprintwedstrijden. De training werd begeleid door Auke de Jong, tweevoudig voormalig Nederlands Kampioen Randmeer.

De thuisblijvers hadden ongelijk
We hebben ons zelf een prachtig cadeau gegeven op de afsluitende zomer-sprintwedstrijden op Reeuwijk. Ben je geen fan van de bosranden, eilandjes en verstopte boeien, dan ben je het nu wel geworden van de perfect uitgelegde baan en strak geregisseerde Sprintwedstrijden op de Elfhoevenplas. Voor die zeiler die twijfelde en nu met spijt de prachtige verhalen aan moet horen, treur niet volgend: jaar zijn ze er weer. Dit weekend nog voor de papier maché versie, volgend jaar voor de NK Sprint RKO / Elfhoevenwimpel.

Bertel, Pieter, Jaap en Geert: aan jullie de credits voor ons feestje. Want ja, dat was het natuurlijk wel op een zonovergoten Elfhoevenplas, halverwege de maand september met zomerse temperaturen en een heerlijke bries over de plas. Een korte startlijn en een veld waarin je in een kwartier doorheen kwam. De uitleg van de spelregels door Geert tijdens de lunch was een goede eyeopener en kan een vast onderdeel blijven. We zijn immers nooit te laat om te leren.

De training op zaterdag
Voorafgaand aan de Sprintwedstrijden hebben we op de zaterdag 18 september met 15 bemanningsleden van zeven Randmeren diverse trimmogelijkheden doorlopen. De maatvoeringen zijn op de site terug te vinden. Ook over het zeilen met genua en spinnaker zijn daar instructievideo's te vinden. De roll-tack (rollend overstag gaan) was een punt van bespreking. Het was op deze zaterdag zoeken naar de wind, wat wel weer een voordeel was voor het oefenen van de roll-tack zelf, mede op aangeven van Auke de Jong, die voor deze training een dag eerder uit Friesland naar Reeuwijk was afgereisd. In het clubhuis werden  beelden vertoond die Bertel had gemaakt van de oefeningen. Deze waren soms berhoorlijk confronterend, maar uiteindelijk steeds toch heel nuttig. Ook dit onderdeel komt zeker weer terug en wel bij de komende voorjaarstraining. We zullen dan dieper ingaan op het wedstrijdzeilen zelf, de start en de spelregels.

De sprintwedstrijden
Tijdens de middagpauze op zondag maakt Geert (van Elfhoeven) ons allen toehoorder van een ingediend protest. Dat was niet alleen heel verhelderend, maar ook confronterend. Het gaf ons een goede inkijk in de gang van zaken bij een protest. De uitslag van het protest was voor velen onverwacht. Hopelijk is Geert bij een volgend evenement ook beschikbaar, want zeer waardevol.

Geert eindigde met een wijze les voor het hebben van geduld. En dat hebben velen van ons zich ter harte genomen. De starts werden zichtbaar beter. Geduld moest ook worden opgebracht voor het inzicht in de uitslagen. Uit die uitslagen blijkt dat het veld zo dicht bij elkaar was, dat het niet om één ex aequo ging maar om het merendeel van de deelnemers die met een gelijke stand zijn geëindigd. De verdeling van boten over de drie rondes in de flight waren door het niet geheel afgeronde schema, nog niet geheel in balans. In de zwaardere startrondes werd in voetbaltermen gesproken over de "Pool des Doods". Zo ontliep de Mi Dushi, zijn eigen uitgeleende bemanning aan Auke en de nieuwe NK kampioenen Wouter en Lukas. En dat zou voor de uitslag best eens de doorslag gegeven kunnen hebben.

Discussieonderwerpen ten overvloede na de races. Heerlijk op het terras, met en onder elkaar. Wat kan een mens nog meer gelukkig maken? Dat kopje thee zal het niet geweest zijn. We waren aan wat anders toe. Het Sprinttoernooi heeft voldaan aan alle verwachtingen. Niet zo vreemd, want er zijn al diverse klasse die een NK Sprint organiseren. Het RKO bestuur kan ervoor gaan zitten. De deelnemers van dit evenement heeft al een besluit genomen en een voorkeur voor de plas uitgesproken. En de winnaar, dat waren we allemaal in deze eerste Sprinteditie.

 

De foto's gemaakt door Bertel Kolthof zijn online te bewonderen: klik hier

 

De einduitslag van de sprintwedstrijden             
            

1026      Team Nico Overbeeke                  14

1100      Team Paul Knoop                          14         

1069      Team Jeroen Kooi                         14         

670        Team Auke De Jong                      16

219        Team Tiemen Winkel                     16

463        Team Dennis Bos                          16

1030      Team Wouter vd Gronden             17

1115      Team Joost Höcker                        19

1024      Team Hans Groen                         22

1027      Team Franc Schiet                        24

781        Team Marten Pothoven                 29

1057      Team Pieter de Haan                    29

162        Team Berend Kees van ‘t Loo       33         

1020      Team Gijs Knipscheer                   35

944        Team Anton vd Elst                       39