Fantastisch Vrijbuiterweekend

Geplaatst op 05-07-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Mark Schiet

Puzzeltocht met extra uitdagingen

Zeilen op Loosdrecht is voor de bezoeker een “puzzeltocht met extra uitdagingen”. Met hoge bomen, vele eilanden en trekwalletjes is er van alles te beleven. De niet-Loosdrechter moet ook nog eens de 22 boeien (soms verscholen) weten te vinden; je kunt zo de verkeerde boei aanzeilen. Een voordeel daarbij is wel dat er aan het Vrijbuiterweekend 280 boten meedoen, dus je kunt gewoon de klasse voor je volgen (moeten ze het wel bij ‘t juiste eind hebben – daarover later meer). Ook een uitdaging: wring je jezelf over stuurboord door een zwerm van 30 Pampussen, wel uitkijken wat je zegt want er zit mogelijk een goed betaalde advocaat aan boord.

Met de vele winddraaiingen op Loosdrecht kun je zomaar van plaats 8 naar 1 knallen. En omgekeerd. Iemand vroeg me: hoe kun je hier nou winnen? Mijn antwoord: gewoon erin blijven geloven en doorgaan tot het bittere einde, tot op het laatste rak is nog van alles mogelijk.

Dus wij op zaterdag met een veldje van 13 Randmeren vol goede moed aan de start. Het weer was prima, windje 3Bft en de bemanningen konden fijn in de trapeze. Nico Overbeeke (RM1026) ging er als de brandweer vandoor, zat in zo’n goede flow dat hij al snel bijna niet meer te zien was en finishte met een dikke eerste plaats. Maar de familie Dankers (RM718) liet dat niet op zich zitten en maakte er een mooie overwinning van bij de 2e wedstrijd. Aan het eind van de eerste dag lagen de eerste vier boten slechts drie punten uit elkaar, dus er kon nog van alles gebeuren. Moe maar voldaan konden we ons tegoed doen aan het bier en een lekkere barbecue.

Zondag leek vooralsnog veel op de zaterdag: vriendelijk zonnetje, windje 2/3 Bft en weer veel zeilboten op het water. Dit keer lagen wij (gebroeders Han en Mark Schiet, RM1027, thuiswedstrijd) mooi op kop en dachten we de buit ruim binnen te halen, ware het niet dat we het laatste voordewindse rak door van alles en iedereen werden ingehaald. En daar ging Wijbenga (RM673) er met de winst vandoor! Nog steeds was het erg spannend met drie boten die kans maakten op de eindoverwinning.

milou-et-al-vw-2022Laatste wedstrijd: kuddedieren

De laatste race zullen we niet snel vergeten. Sowieso was het wat rommelig omdat alle 280 boten een baan moesten varen op slechts één van de vijf plassen die Loosdrecht rijk is, dus er waren flink wat bijnabotsingen. Fred en Yolanda waren naar een bruiloft en Milou moest de klus klaren met een verse bemanning (Lisanne Bons en Dieuwke Fetter) en dat deed ze glansrijk. Hoe? Ze wist samen met één andere Randmeer (RM1111, Marijke Eggink en Machtelt Eggink) de juiste bovenboei te ronden. Deze dames hadden dus goed opgelet. De andere elf boten zeilden als goed volgzaam kuddedier achter de Ynglings aan, met als gevolg dat ze allemaal een diskwalificatie aan hun broek kregen. Maar er ontstond ook verzet in het peloton. Die kleur van de bovenboei was toch helemaal niet duidelijk aangegeven? Er gingen stemmen op om de ingang van de Vrijbuiter met Randmeren te blokkeren en de RDF (Randmeer Defense Force) op te richten. Al gauw nam verstand het over van de emotie, en kon iedereen zich schikken in zijn lot. Regels zijn regels nietwaar?

Zie hier de uitslag.

Al met al een fantastisch weekend!