De nieuwe Nederlands kampioen doet verslag

Geplaatst op 05-09-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wouter van der Gronden

Meestal maak ik me erg druk over klimaatverandering. Maar dit weekend hadden we er gelukkig voordeel van! Hoe heerlijk was het om te zeilen in de warme lucht in een T-shirt en korte broek. En na afloop een biertje te drinken op het terras in de zon! Het leek wel Zuid Frankrijk! Wat werden we verwend!

braassemmermeerDe locatie bij WV Braassemermeer is uniek. Een grote ronde plas geschikt voor wedstrijden uit alle windrichtingen, geen andere verenigingen, nog weinig ontdekt door het grote publiek en daardoor vaak niet al te druk. En een clubhuis met een uitzicht rondom over de plas van 270 graden. Dat hadden de bestuursleden uit Roelofarendsveen in het verleden goed gezien! De Braassemmermeer is bij het bovenste rode stipje.

Leuk dat we met bijna 20 deelnemers aan de start verschenen! Leuk ook dat alle RKO-bestuursleden erbij waren! Fijn dat de starts heel vlot verliepen! Het was een genoegen om zo te wedstrijdzeilen! Met dank aan het wedstrijdcomité onder leiding van Theo Meus.

 

1030-aan-de-start1030-1Ook de samenwerking met de pachter van de horeca verliep uiterst plezierig. Altijd stonden ze met een smile klaar met heerlijke hapjes! Dank aan de horeca onder leiding van Edwin van Wieringen.

Vrijdag en zaterdag hadden we gelukkig geen gebrek aan wind. Wel was die heel vaak onvoorspelbaar. Net als je gezien had dat er bijvoorbeeld links meer wind was, bleek de volgende keer juist rechts meer wind te zijn. Ook als je in het kruisrak 15 graden te laag voer en je overstag ging, bleek de wind net te draaien of zelfs weg te vallen… en dan lag je natuurlijk helemaal stil. Het viel niet altijd mee.

1030-3Het verschil in windrichting tussen de start- en de finishlijn was vaak aanzienlijk. Regelmatig kon je aan de stuurboordzijde op de laylijn met een knik in de schoot naar de finish varen. Zonde, want dat is onnodige tijdsverspilling.

Na twee dagen hadden vier teams een kans om kampioen te worden: de 718 met de familie Dankers, de 670 met de Friezen Auke en Bart, de 1027 met de gebroeders Schiet en de 1030 met Lukas en Wouter.

Helaas was er op de laatste dag, zondag, totaal geen wind meer en nam het wedstrijdcomité het moedige besluit om ons niet de hele zondag te laten rondhangen, maar om 12 uur de prijsuitreiking te beginnen. Een beetje een anticlimax, maar helaas hoort dat bij onze buitensport. Soms hebben we er een voordeel aan, soms een nadeel…

De 1030 had na twee dagen zeilen en na een aftrek het minste aantal punten en behield de titel als kampioen.

Nico Overbeeke had goed vooruitgedacht en zorgde ervoor dat bij de hijskraan alle groene smurrie (blauwalg) van de boten afgespoeld kon worden.

1030-met-jorgenDe wedstrijdleider liet de prijsuitreiking over aan het RKO-bestuur. RKO-erelid en ook Braassemlid Jörgen Poortman kreeg de eer om versierselen om te hangen.

Ik hoop dat iedereen terug denkt aan een heel geslaagd weekend!

Dank aan alle aanwezigen,

Namens RM 1030, Wouter van der Gronden

 

 

 

 

Filmpjes op Instagram
Alle filmpjes van Nico Overbeeke op Instagram zijn hier terug te zien: https://www.instagram.com/reel/Cg7RglAOQCy/?igshid=YmMyMTA2M2Y=